Mariannes kaffebröd 

Vi har en trevlig kaffepaus under torsdagsrepetitionerna.
Kaffe med kaffebröd.

Ansvaret roterar runt i bandet.
Så ungefär var 15:e gång är det dags att ta med något gott att knapra på.
Den som just har haft kaffebrödet ser till att stafettpinnen tagits emot sin efterträdare.

Inte särskilt svårt ansvar att axla.

 

Den som har ledartröjan när det gäller kaffebröd är Marianne.
Hon gör sällan någon besviken.

Hon gör bättre kakor än BagarBertha.


Men äras även de manliga volontärer som äras bör.
Några kamrater utmärker sig. Bakar eget. Det är ju värt att uppmärksamma.

Som Bengt Andersson hembakade mandelmums i oktober. Här har du receptet:

En riktigt mumsig kaka som är en aning seg och har en kraftig mandelsmak.
De ska inte vara helt genomgräddade utan fortfarande lite kletiga i mitten.
Förvaras i burk med tättslutande lock för att bevara segheten.

Det här behövs till ca 20 kakor:
500 g mandelmassa
200 g strösocker
200 g grovhackade hasselnötter
1 dl äggvita (ca 3 ägg)
Ca 2 dl florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda mandelmassa, socker och hasselnötter. Rör i äggvitan och blanda väl. Rulla smeten till små bollar á ca 30 gram styck. (Använd gärna engångshandskar så fastnar inte smeten på fingrarna lika lätt).
2. Strö florsocker på en tallrik och rulla bollarna i sockret.
3. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt dem kallna på plåten.

bengts kakor